Προβολή Θέματος



Περιεχόμενο   Λύση-Απάντηση   Πληροφορίες

Κείμενο

Δεν βγάζουν τα προσωπικά τους στη φόρα

Η γενιά του Facebook προστατεύεται

TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS Της LΑURΑ Μ. ΗΟLSΟΝ

 

Η νέα γενιά που μεγάλωσε με το Facebook έμαθε να ανακοινώνει όλες τις λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής της στο Διαδίκτυο. Τώρα όμως, οι ίδιοι νέοι μαθαίνουν πώς να προστατεύουν τα ιδιωτικά τους στοιχεία, καθώς η ψηφιακή εποχή δεν παρέχει αξιοπιστία.

Η Μιν Λιου, 21 ετών, φοιτήτρια Καλών Τεχνών στη Νέα Υόρκη είχε ανοίξει λογαριασμό στο Facebook όταν ήταν 17 ετών, αλλά πρόσφατα άρχισε να το ξανασκέφτεται και να αποσύρει τις προσωπικές της στιγμές, γιατί όπως λέει, «θέλω να με πάρουν οι άλλοι στα σοβαρά»

Όσοι ανήκουν στη γενιά κάτω των 30 ετών έχουν συνηθίσει να δημοσιοποιούν διάφορες προσωπικές λεπτομέρειες- από τι είδους πίτσα τους αρέσει έως τι είδους δεσμούς προτιμούν να κάνουν. Όμως πολλοί έχουν αρχίσει να ξανασκέφτονται τι σημαίνει η γνωστοποίηση όσων τους αφορούν. Παρότι η συμμετοχή στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης παραμένει υψηλή, μια έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ βρήκε ότι περισσότεροι από το 50% των νεαρών ενηλίκων που ερωτήθηκαν ανησυχούν πολύ περισσότερο για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής σήμερα απ΄ ό,τι πριν από 5 χρόνια.


Πολύτιμες ιστοσελίδες για τους διαφημιστές

Εταιρείες όπως το Facebook έχουν οικονομικό κίνητρο να πείσουν τους χρήστες να μοιραστούν με τους φίλους τους όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται. Και αυτό διότι όσο πιο προσωπικές οι πληροφορίες που αναρτούνται στο Facebook τόσο πιο πολύτιμη γίνεται η ιστοσελίδα για τους διαφημιστές, που τις «σκαλίζουν» προκειμένου να απευθύνουν τις διαφημίσεις όλο και πιο στοχευμένα. Άλλωστε, η συχνότητα με την οποία οι εταιρείες αλλάζουν τους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει διδάξει στους νέους ότι πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί.

15-5-10 Εφημ. Tα Nέα

 

Δραστηριότητα

Πρόσφατα διαπίστωσες ότι ένας στενός φίλος (ή μια στενή φίλη) σου δημοσιοποιεί στοιχεία της προσωπικής του/της  ζωής στο Facebook. Αποφασίζεις να του/της  γράψεις ένα γράμμα, στο οποίο με χιούμορ θα τον προειδοποιείς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η στάση του και θα τον ενημερώνεις με βάση  όσα έμαθες παραπάνω για την ανάγκη  προστασίας των προσωπικών δεδομένων. (250-300 λέξεις)