Προβολή Θέματος



Περιεχόμενο   Λύση-Απάντηση   Πληροφορίες

Κείμενο

Τα like στο Facebook αποκαλύπτουν τα προσωπικά σας δεδομένα

Τι προκύπτει από πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ

Οι χρήστες του Facebook θα έπρεπε να έχουν υπόψη ότι κάνοντας απλά ένα like αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, την πιθανή χρήση απαγορευμένων ουσιών και τις πολιτικές τους τοποθετήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις σελίδες στο Facebook 58.000 χρηστών στις ΗΠΑ και ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα. Συγκεκριμένα μπόρεσαν να μαντέψουν ασφαλώς τη φυλή, την σεξουαλικότητα, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τις πολιτικές απόψεις των χρηστών μόνο και μόνο από τα like που έκαναν σε αναρτήσεις άλλων χρηστών, ακόμα και στην περίπτωση που οι χρήστες είχαν αποκρύψει αυτά τα δεδομένα στις προσωπικές τους σελίδες. Ακόμα και like σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές μπορούν να αποκαλύψουν πολύ περισσότερα απ όσα φανταζόμαστε, τονίζουν.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους αναλύσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα διαφημιστικά μηνύματα που θα στέλνουν σε ομάδες χρηστών με βάση την όποια ομαδοποίησή τους. Από την άλλη, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού οποιοσδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λογισμικό που θα αποκάλυπτε στοιχεία όπως η νοημοσύνη ή οι πολιτικές πεποιθήσεις, τα οποία  ίσως δεν σκόπευε να αποκαλύψει ο χρήστης όταν έκανε Like. Τέτοιες ομαδοποιήσεις με βάση πιθανά προσωπικά στοιχεία, ακόμα κι αν δεν είναι σωστά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ευημερία, την ελευθερία ή ακόμα και την ζωή του ατόμου που υπέστη την ανάλυση των Like του. 


Άρθρο από τον ημερήσιο τύπο(διασκευή) 12/03/2013 Πηγή : Το Βήμα

 

Δραστηριότητα

1. Να παρουσιάσεις σε κάποιον/α φίλο/η σου με συντομία τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας που αναφέρεται στο κείμενο. (60-70 λέξεις).