Προβολή Θέματος



Περιεχόμενο   Λύση-Απάντηση   Πληροφορίες

Κείμενο

Ακουστικά βιβλία

Βιβλία που ακούγονται στο αυτοκίνητο, στον περίπατο, στο αεροπλάνο,  τα ακουστικά βιβλία (audiobooks) έρχονται πλέον και στην Ελλάδα. Ένα ζήτημα που τίθεται με αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα του βιβλίου είναι αν επανακαθορίζεται ο ρόλος του έντυπου βιβλίου, αλλά και του συγγραφέα.

 «Το έντυπο βιβλίο θα αναγκαστεί να υποχωρήσει μπροστά στις νέες τεχνολογίες είτε μας αρέσει είτε όχι», λέει ο Πέτρος Μάρκαρης, του οποίου τα μυθιστορήματα κυκλοφορούν σε μορφή ηχητικών βιβλίων στη Γερμανία.  «Τα νέα μέσα θα είναι ο σωτήρας-αντικαταστάτης του βιβλίου. Δυστυχώς, δεν θα αποτρέψουμε το πρόβλημα της μείωσης του αναγνωστικού κοινού, εάν επιμείνουμε στα παλιά», προσθέτει για να καταλήξει ότι «δεν θα καταφέρουμε τίποτα, εάν ποντάρουμε στο φανατικό αναγνωστικό κοινό. Κάθε συγγραφέας δεν μπορεί παρά να πιστεύει ότι στην κρίση που περνάει το βιβλίο, καλύτερα να πουλάμε βιβλία και ας ακούγονται».

«Το έντυπο βιβλίο θα βοηθηθεί από τα ακουστικά βιβλία», λέει η Άλκη Ζέη, προσφέροντας μια πιο αισιόδοξη εκδοχή. «Κάποιος που θα ακούσει ένα βιβλίο θα θελήσει από περιέργεια και να το διαβάσει. Από την άλλη, το κοινό που διαβάζει βιβλία δεν θα σταματήσει, επειδή βγήκαν τα audiobooks. Εγώ, για παράδειγμα, δεν θα επέλεγα ένα ακουστικό βιβλίο». Το βιβλίο της «Ψεύτης παππούς» κυκλοφόρησε και σε ακουστικό βιβλίο και η ίδια δηλώνει ότι το αποτέλεσμα την άγγιξε περισσότερο από την τελική ανάγνωση του κειμένου της στην έντυπη έκδοση.

Κάποιοι  θεωρούν ότι το ακουστικά βιβλία «είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας», ενώ η Αθηνά Κακούρη υποστηρίζει ότι «ενισχύει την επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με το ελληνικό βιβλίο. Υπάρχουν παιδιά που καταλαβαίνουν τα ελληνικά, αλλά δεν μπορούν να τα διαβάσουν».

 Πηγή: Εφημ.Τα Νέα 12-11-09

Δραστηριότητα

Να αντικαταστήσεις την  υπογραμμισμένη  λέξη με ένα συνώνυμο χωρίς να αλλάξει το νόημα της πρότασης ή της φράσης.

α) επανακαθορίζεται ο ρόλος του έντυπου βιβλίου

β) δεν θα αποτρέψουμε το πρόβλημα της μείωσης του αναγνωστικού κοινού

γ) δεν θα καταφέρουμε τίποτα, εάν ποντάρουμε στο φανατικό αναγνωστικό κοινό

δ) ενισχύει την επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με το ελληνικό βιβλίο

ε) το αποτέλεσμα την άγγιξε περισσότερο.