Προβολή Θέματος



Περιεχόμενο   Λύση-Απάντηση   Πληροφορίες

Κείμενο

Εγώ λοιπόν, ο Hale-Bopp, ένας από τους λαμπρότερους κομήτες του 20ου αιώνα, βρίσκομαι και πάλι σε κοντινή απόσταση από τη Γη. Οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι στο πλησιέστερο σημείο της διαδρομής θα βρίσκομαι το Σάββατο 22 Μαρτίου. Πλησιέστερο βέβαια, τρόπος του λέγειν: ακόμα και τότε θα απέχω από τη Γη 194 εκατομμύρια χιλιόμετρα! Είναι αλήθεια ότι η προσέγγισή μου στη Γη δε με αφήνει αδιάφορο. Εκείνο το βράδυ οι κάτοικοί της, παιδιά και μεγάλοι στην ηλικία, επιστήμονες αλλά και απλοί άνθρωποι που αγαπούν τα περίεργα του ουρανού, θα βγουν έξω στην ύπαιθρο για να με θαυμάσουν. Αισθάνομαι λοιπόν μεγάλη χαρά αλλά και κάποια τιμή που το πέρασμά μου προκαλεί τόσες προσδοκίες και ενδιαφέρον. Η λάμψη μου θα ξεπερνά και το φωτεινότερο ίσως άστρο, με την τεράστια ουρά μου να εκτείνεται αντίθετα από τον Ήλιο.

Γιώργος Γραμματικάκης, Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2013 (διασκευή)

 

Δραστηριότητα

α. Σύμφωνα με το κείμενο γιατί η προσέγγιση στη Γη κινεί το ενδιαφέρον του κομήτη Hale-Bopp;

β. Στο κείμενο διαβάζουμε: πλησιέστερο σημείο και φωτεινό άστρο. Βρες τις φράσεις αυτές μέσα στο κείμενο και αντικατάστησε τις υπογραμμισμένες λέξεις με άλλες χωρίς να αλλάξεις τη σημασία τους.

 

Στο πλησιέστερο σημείο της διαδρομής θα βρίσκομαι το Σάββατο 22 Μαρτίου.       

Στο _________________ σημείο της διαδρομής θα βρίσκομαι το Σάββατο 22 Μαρτίου.

 

Η λάμψη μου θα ξεπερνά και το φωτεινότερο άστρο.             

Η λάμψη μου θα ξεπερνά και το  _________________ άστρο.