Προβολή Θέματος



Περιεχόμενο   Λύση-Απάντηση   Πληροφορίες

Κείμενο

Ο έφηβος είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε λαν­θασμένες αποφάσεις όσον αφορά το μελλοντικό του επάγγελμα εξαιτίας των παρακάτω λόγων:

• Ασυνείδητες ή συνειδητές επιθυμίες και προσδοκίες των γονιών μπορούν να επη­ρεάσουν τον έφηβο σε λάθος επιλογή.

• Όταν ο έφηβος βιώνει μέσα στην οικογέ­νεια καταστάσεις έντονης καταπίεσης σε θέματα της προσωπικής του ζωής, μπο­ρεί από θυμό και από αντίδραση να οδη­γηθεί σε λανθασμένες αποφάσεις.

• Πιέζεται συχνά να καταπνίξει τις δικές του επιθυμίες, για να ικανοποιήσει τους γονείς του και να παραμείνει "καλό παιδί".

• Καταλήγει να διαλέξει μια σχολή με λιγότερες απαι­τήσεις, αν έχει σχηματίσει μια κακή εικόνα για τον εαυτό του, προκειμένου να έχει μια σίγουρη επιτυχία.

• Διστάζει να επιλέξει μια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας του, για να μην επιβαρύνει οικονομικά τους γονείς του ή για δικούς του λόγους και ανασφάλειες.

Δραστηριότητα

Κάποια φίλη σου από το χωριό των γονιών σου η οποία φοιτά στη Α΄ Λυκείου, νιώθει πιεσμένη να επιλέξει το επάγγελμα της μητέρας και του πατέρα της, γιατί οι γονείς της επιμένουν ότι θα εξασφαλιστεί, αν κάποια στιγμή αναλάβει το τυροκομείο τους. Η φίλη σου όμως θέλει να σπουδάσει διακοσμήτρια και να ζήσει στην πόλη. Σου τηλεφωνεί, λοιπόν, για να ρωτήσει τη γνώμη σου. Τι απαντάς; Να γράψεις μόνο τη συμβουλή που της δίνεις προφορικά και τη δική της αντίδραση σε αυτή. (περίπου 150 λέξεις)