Προβολή Θέματος



Περιεχόμενο   Λύση-Απάντηση   Πληροφορίες

Κείμενο

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΕΥΡΩΠΗ!

Των Peter Moors, πρεσβευτή του Βελγίου, Bruno Delay, πρεσβευτή της Γαλλίας, Wolfgang Schultheiss, πρεσβευτή της Γερμανίας, Gianpaolo Scarante, πρεσβευτή της Ιταλίας, Conrad Bruch, πρεσβευτή του Λουξεμβούργου, Hans Forster, πρεσβευτή της Ολλανδίας

 

Στις 25 Μαρτίου 2007 η Ευρώπη γιορτάζει την πεντηκοστή επέτειο της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης, οι οποίες έθεσαν τα θεμέλια για να γραφτεί η πιο πετυχημένη ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου: αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Ήταν μέσα στη δίνη του Ψυχρού Πολέμου και στην καρδιά μιας διχοτομημένης Ευρώπης, όταν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο και η Ολλανδία) αποφάσισαν να σχηματίσουν την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα με σκοπό να τερματίσουν αιώνες γεμάτους πολέμους και δεινά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε μια νέα εποχή ειρήνης , σταθερότητας και ευημερίας για τα ευρωπαϊκά έθνη.[ …]

 Σήμερα η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη-μέλη με συνολικό πληθυσμό μεγαλύτερο των 450 εκατομμυρίων κατοίκων. Το όνειρο να δούμε τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη ενωμένες βγήκε τελικά αληθινό.

Στις μέρες μας πολλά από αυτά τα μοναδικά επιτεύγματα θεωρούνται πλέον δεδομένα. Η ειρηνική και άνετη ζωή θεωρείται αυτονόητη. Ποιος θυμάται σήμερα τη φρίκη του πολέμου και του λιμού, τον αγώνα για επιβίωση της οικογένειας και εξασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας και γιατί όχι και την ανακάλυψη της δυνατότητας να ομορφαίνουμε τη ζωή μας ταξιδεύοντας.

Τώρα έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση, το περιβάλλον, τη διεθνή τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, το δημογραφικό πρόβλημα, την κατάσταση στις αναπτυσσόμενες χώρες, τις εστίες των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο. Κανένα από αυτά δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Η ανάληψη άμεσης δράσης είναι αδήριτη ανάγκη.

                                                     Εφημ. Βήμα της Κυριακής, 25/3/2007

 

 

 

Δραστηριότητα

1. Μπορείς να υποστηρίξεις τις παρακάτω θέσεις με βάση το κείμενο;

 Σημείωσε √ στο κουτάκι, αν συμφωνείς, και Χ αν διαφωνείς. Στη συνέχεια γράψε από κάτω φράσεις ή προτάσεις από το κείμενο, που  στηρίζουν την απάντησή σου.

 

□  Στο κείμενο αυτό γίνεται αναφορά στην 50χρονη ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

□ Η σημερινή ΕΕ ξεκίνησε ως Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

□ Η ΕΕ δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πείνας των κρατών-μελών.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 □ Η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού είναι μια από τις σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

□ Οι συντάκτες του άρθρου μάς καλούν να ενεργοποιηθούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….