Προβολή Θέματος



Περιεχόμενο   Λύση-Απάντηση   Πληροφορίες

Κείμενο

Επιτέλους λίγη δημοκρατία (http://e-rooster.gr/11/2007/544)

του Γιώργου Καισάριου. Απόσπασμα

Προτού συνεχίσω τον συλλογισμό μου, θα ήθελα να δείτε ένα διάγραμμα πιο κάτω. Αυτό το διάγραμμα δείχνει την σχέση δημοκρατίας και διαφθοράς.

Όπως δείχνει και το διάγραμμα, όσο περισσότερο λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, τόσο λιγότερη διαφθορά υπάρχει. Όσο λιγότερη διαφθορά υπάρχει, τόσο μεγαλώνει η οικονομική ευημερία. Αντιθέτως, όταν υπάρχει μεγάλη διαφθορά, η οικονομική ευημερία είναι λιγότερη. […]

Για παράδειγμα η Φινλανδία (και γενικά οι σκανδιναβικές χώρες) αξιολογούνται σαν οι πιο καλές δημοκρατίες χώρες στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο τότε που οι σκανδιναβικές χώρες είναι στις πρώτες θέσεις, όσον αφορά την οικονομική ευημερία. Επίσης, δεν είναι τυχαίο που είμαστε τελευταίοι στα πάντα μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών και έχουμε σχεδόν το χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης.

Γιατί όμως παίζει ρόλο η δημοκρατική διαδικασία; Γιατί άραγε δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ανταγωνιστικά μια κοινωνία που έχει λιγότερη δημοκρατία;…

 

Δραστηριότητα

1. «Επίσης, δεν είναι τυχαίο που είμαστε (δηλ. οι Έλληνες) τελευταίοι στα πάντα μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών και έχουμε σχεδόν το χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης».

Γιατί δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με το διάγραμμα;

………………………………………………………………………………............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. « Όταν υπάρχει μεγάλη διαφθορά, η οικονομική ευημερία είναι λιγότερη». Κάποιος πολίτης της Γκάνας, που είδε την παραπάνω εξήγηση του διαγράμματος, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως η Γκάνα δεν είναι φτωχή, επειδή έχει διαφθορά αλλά ότι έχει διαφθορά επειδή είναι φτωχή χώρα. Πώς εξηγείς την αντίδρασή του;

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….