Προβολή Θέματος



Περιεχόμενο   Λύση-Απάντηση   Πληροφορίες

Κείμενο

Τεχνοφοβία, από τον Νίκο Δήμου

Πριν είκοσι πέντε χρόνια, σε άρθρο μου είχα αναφέρει πως έγραφα σε υπολογιστή. Θυμάμαι ακόμα τα ειρωνικά σχόλια πνευματικών ανθρώπων. Αργότερα, στα πρώτα βήματα του Διαδικτύου, είχα εκφραστεί με ενθουσιασμό για τις δυνατότητές του. Τα σχόλια έγιναν εχθρικά. Οι Έλληνες διανοούμενοι είχαν συνασπιστεί εναντίον του νέου εχθρού που απειλούσε την πνευματικότητά μας.

 Και καλά τότε. Οι εξελίξεις ήταν πρόσφατες, οι πνευματικοί άνθρωποι είναι πάντα συντηρητικοί (και τον Γουτεμβέργιο αναθεμάτιζαν). Σήμερα όμως; Διαβάζω: 

     «Ήδη, το να εκπαιδεύεσαι στη χρήση υπολογιστών μειώνει την ικανότητα της σκέψης να υπολογίζει τις συνέπειες των πράξεων που τη συνοδεύουν. Αναθέτοντας τη σκέψη στις συσκευές της τεχνητής νοημοσύνης ή έστω σε μοντέλα εκμάθησης που μιμούνται τον άψυχο, χονδροειδή χαρακτήρα της, παραιτηθήκαμε απ' το δικαίωμα να σκεφτόμαστε».

     Και ακόμα χειρότερα: «Οποιοσδήποτε χειρίζεται το πληκτρολόγιο με το λεγόμενο "τυφλό σύστημα" ξέρει πως το είδος αυτό της μηχανικής ταχύτητας κάθε άλλο παρά βελτιώνει το περιεχόμενο των όσων γράφονται». (Ε. Αρανίτσης).

     Ο Οδυσσέας Ελύτης, όταν του είχα δείξει τις δυνατότητες του επεξεργαστή κειμένου, αναφώνησε: «Αχ! Γιατί να μην είχε εφευρεθεί νωρίτερα!». Εργαζόταν σε γραφομηχανή, κάθε στιγμή έσκιζε και ξανάγραφε. […]

      Πολλοί πνευματικοί μας άνθρωποι, ακόμα και νέοι, πάσχουν από οξεία τεχνοφοβία. Όχι μόνο δεν καταλαβαίνουν πως η τεχνολογία (που η ίδια είναι πνευματικό επίτευγμα) δίνει τεράστιες δυνατότητες στη σκέψη και την τέχνη - αλλά τη θεωρούν εχθρό της! Η δυνατότητα κάθε δέκτη να γίνει πομπός, η αιώνια διάρκεια (με την ψηφιοποίηση), η στιγμιαία παγκόσμια διάδοση, η διαρκής παρουσία των πάντων, οι νέες τεχνικές έκφρασης...

      Μήπως είναι όλα αυτά που τους τρομάζουν;

Πηγή: www.lifo.gr

Δραστηριότητες

  1. Δίνεται η θέση–ισχυρισμός στο παρακάτω επιχείρημα, σύμφωνα με την άποψη του Ε. Αρανίτση. Να το συμπληρώσεις με αποδεικτικές λεπτομέρειες και συμπέρασμα που ενισχύει τον αρχικό ισχυρισμό, με βάση τη 2η και 3η παράγραφο:

 Η χρήση των υπολογιστών υπονομεύει την ικανότητα σκέψης. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  1. Δίνεται η θέση –ισχυρισμός στο παρακάτω επιχείρημα, σύμφωνα με την άποψη του Ν. Δήμου. Να το συμπληρώσεις με αποδεικτικές λεπτομέρειες και συμπέρασμα που ενισχύει τον αρχικό ισχυρισμό, με βάση τη 2η και 3η παράγραφο:

Η τεχνολογία δίνει τεράστιες δυνατότητες στη σκέψη και την τέχνη.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………